Nu-mi pasă ce cred ceilalţi despre ceea ce fac, dar îmi pasă foarte mult de ceea ce cred eu despre ceea ce fac. Asta înseamnă caracter. – Roosevelt
Ce este deosebit de interesant in aceasta idee este ca majoritatea oamenilor se racordeaza la ce cred altii despre activitatea lor. Lasam sefii, supervisorii, colegii, criticii sau carcotasii sa ne influenteze munca, indiferent de natura ei. Si de aici vine si gandul meu. Am inceput sa lucrez in media la inceputul anilor 2000. Si de atunci am avut mereu aceleasi principii de baza aplicate in activitatile mele. Auto-critica, imbunatatirea constanta si perfectionarea unui stil propriu. Ce inseamna asta? Ca desi mi-am stabilit repere, ca orice om care incepe o meserie, am vrut sa definesc de la bun inceput o linie “proprie” in tot ceea ce fac. Si am incercat sa fac in asa fel incat ceea ce ofer eu profesional sa fie calitativ din ce in ce mai bun.
Ascult zi de zi oameni care par falsi… (vorbesc de domeniul meu de activitate) sau produc lucruri identice cu altele realizate de altii la randul lor. Eu nu pot sa inteleg fenomenul asta. Chiar daca pentru unii a fost de succes… Nu copia! Nu incerca sa pari altceva! Originalitatea este categoric mai apreciata!
Mi-am dorit sa fiu unic, sa nu copiez si daca e sa ma inspir sa dau totusi tenta personalitatii mele oricarui produs creat de mine. E diferit de alte domenii… stiu! Daca esti contabil nu poti sa faci asta la fel de bine ca in televiziune radio sau publicitate. Insa cred cu tarie ca fiecare om poate face un lucru in felul lui. Si tocmai de asta lucrurile cu nota personala sunt cele mai apreciate. Ca e vorba de o reclama, de design, de muzica sau de felul in care vorbesti cu oamenii… daca iti creezi un “EU” profesional unic asta iti va aduce recunoastere. Chiar si contabilul poate sa isi creeze un sistem prin care sa faca lucrurile pe intelesul tuturor. Va fi apreciat pentru solutia folosita…
E valabil chiar si in sport. Desi toti sportivii invata aceleasi procedee si pornesc de la regulile clare ale jocului… isi pot pune amprenta pe anumite procedee. Un stil propriu, o lovitura perfectionata, un procentaj ce tinde spre perfectiune intr-un anume aspect al jocului.. pot face diferenta.
Asadar indiferent ce faci verifica in primul rand daca iti place tie! Incearca in mod constant sa perfectionezi ceea ce faci. Abia apoi poti lasa alte opinii sa-ti influenteze modul de lucru. Si asta doar ca feedback nu pentru schimbari radicale. Asculta parerile altora si foloseste-te de ele dar nu devia de la propriul stil doar pentru ca altii spun asta.
Eu unul sunt sigur ca daca cineva asculta reclamele, promo-urile, stirile sau emisiunile al caror voiceover sunt poate spune clar… asta e ala de la Kanal D sau Asta-i Romania… sau Radio Ring etc. Pentru ca am un stil propriu format si perfectionat in 15 ani de munca. Si chiar dupa atata amar de vreme inca mai incerc zi de zi sa imbunatatesc ceea ce fac! Unii ma apreciaza pentru asta altii poate ca nu dar pot afirma cu tarie ca fac ceea ce fac in stilul meu de un deceniu si jumatate. Si fac bine!