Supravietuitorul noul format ProTv

Mutare:

Inca de la inceput trebuie sa spun ca am fost impresionat de aceasta miscare! Probabil una dintre cele mai indraznete si edificatoare mutari de pe tabla de sah a televiziunilor din Romania! Si chiar daca lupta inca se duce categoric cu Antena pe tronsonul respectiv.. pentru PRO-TV e un plus de imagine! Adica Supravietuitorul este un format ce ridica postul  la acel nivel de clasa absoluta!  Cele mai tari emisiuni din lume sunt acum produse  si la noi … de ei. Asta daca PRO-ul mai avea nevoie de inca o caramida solida.

Formatul:

Urmaresc Survivor inca de la primele editii! Sunt poate unul din cei mai mari fani ai formatului american. Sunt sezoane pe care le-am urmarit si revazut de 2 sau chiar 3 ori. E un joc fantastic de complex pe care il poti castiga doar avand strategia perfecta. E nevoie de un amalgam de “skiluri” fizice, sociale si politice. E musai sa stii sa crosetezi aliante si sa le peticesti de cate ori e nevoie… in favoarea ta si a tribului! Trebuie sa gandesti fiecare cuvant pe care-l rostesti si fiecare decizie indiferent cat de marunta pare ea! Trebuie sa rezisti fizic si psihic unor conditii ce iti intuneca judecata! Apoi esti obligat sa gasesti modalitati sa elimini adversarii din joc sadind totusi in mintea celor eliminati… ideea ca trebuie sa te voteze ca cel mai bun jucator atunci cand vine vremea!
Un joc superb ce aduce pe micile ecrane: peisaje fantastice, reality show-ul atat de cautat de telespectatori, talentele de supravietuire, laturile ascunse ale concurentilor, competitia fizica, cea mentala si intrigi care mai de care mai savuroase!
supravietuitorul-2

Opinie – plusuri si minusuri:

Intotdeauna am spus ca nimeni nu-si va asuma costurile si riscurile aducerii unui asemenea format in tara noastra. In primul rand pentru ca ai un public mult mai marunt ca numar si implicit o piata de publicitate cotata mult mai jos decat cea a Statelor Unite. In al doilea rand pentru ca nicio televiziune din Romania nu are ca filozofie cresterea brandului cu sacrificii… si nu-si asuma o cheltuiala atat de mare pe un format ce poate nu aduce profiturile asteptate. Well… se pare ca m-am inselat! Iata ca cineva s-a hotarat sa duca televiziunea la un alt nivel.

Apoi apare inevitabil intrebarea daca avem profesionistii care sa ridice productia la nivelul superhigh de afara.
Sincer e o provocare pentru orice casa de productie de la noi! Si cea mai buna varianta de abordare este sa copiezi cat mai mult de la “taticii” de peste ocean. Incepand de la tehnic si pana la finisaje si montaj. Protv si-a asumat costurile, riscurile si a decis cat se poate de corect sa produca cel mai tare show facut vreodata (indiferent daca a negociat cu o casa de productie) in Romania. Un plus maxim!

Calitatea imaginilor e foarte importanta in general in astfel de formate iar casa de productie nu ne-a dezamagit deloc in privinta asta. Nu mai vorbesc de sunet care e impecabil. Cred ca se mai poate lucra (la nivel de imaginatie) la montajul final al episoadelor.

Nu cel mai important, insa un aspect ce avea sa cantareasca mult, a fost alegerea prezentatorului. Aici cred eu ca sunt doua extreme. Dragos Bucurenci este pe de-o parte (din punct de vedere fizic) o alegere buna datorita faptului ca “aduce” oarecum cu Jeff Probst. Pe de alta parte Bucurenci nu are nici discursul exploziv din timpul probelor si nici sharmul necesar  in consiliul tribal. E sec, liniar si nu arata implicarea maxima cu care ne-a obisnuit Probst in varianta americana a show-lui. E probabil defectul profesional al oratorului calm si calculat. Asta nu inseamna insa ca nu isi poate imbunatati prestatia de aici inainte. E doar la inceput!
concurenti-supravietuitorul
Un alt minus cred ca este incercarea aceea extrema de a te axa pe lacrimi si aspecte private ale concurentilor… duse mai sus decat ar fi nevoie in formatul asta (vezi prezentarile concurentilor in primul episod difuzat). Asta s-a intamplat si in Dansez pentru Tine … show transformat intr-o telenovela. Sa speram ca a fost doar o scapare si nu un obicei care prinde radacini.

Un mare plus cred ca il reprezinta alegerea concurentilor. Ai de toate pentru toti. Caractere opuse si diferite categorii sociale/intelectuale/intrigante.

Rezultatul:

Deja de la primele episoade reactia publicului (si a oamenilor cu care am discutat despre emisiune) este una pozitiva. Pe de-o parte atrage toti fanii Survivor ce au savurat varianta US a show-lui, iar pe de alta parte atragi cu siguranta noi fani prin calitatea filmarilor, intriga si nu numai. Ramane de vazut daca formatul va avea acelasi efect ca in alte tari si daca va deveni acel adevarat cult…

Iar ca incheiere simplu: Bravo ProTv!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *