Shimbare

Lucrez in domeniul stirilor TV de aproape un deceniu, iar inainte de asta m-am invartit prin diferite radiouri inclusiv unul bazat pe informatie. Ultimele 10-11 zile au fost cele mai intense din cariera mea! Cand spun intense inseamna… Emotii si lacrimi, inseamna volum de munca, straduinta ca informatia ce ajunge la telespectator sa fie asa cum trebuie sa fie! Iar asta doare enorm. Sa treci peste ceea ce simti pentru ca in glasul tau sa se auda doar ce este profesionist sa se auda!
Tragicul eveniment din clubul Colectiv ne-a afectat pe toti! Ne-a daramat efectiv. Am vazut oameni afectati in televiziune, pe strada, in metrou… printre colegi… sa nu mai vorbesc de mediul online care musteste de regret si revolta. Din pacate a fost nevoie sa moara oameni ca poprul roman sa isi doreasca o schimbare! Sa faca ceva pentru asta!
Cineva imi spunea inainte de eveniment ca in tara asta nu se va schimba nimic daca nu se fac sacrificii majore. Atunci analizam spusele amicului meu drept “o chestie legata de economie”. Nu-mi inchipuiam ca sacrificiul poporului meu va trebui sa fie in sange si suflete! Sufletele celor pierduti intr-un accident al carui vina o poarta un intreg Colectiv. De la patroni la inspectori ISU, de la primar la clasa politica si la un sistem atat de corupt incat nici nu dam de fundul sacului cu vinovati.
Lumea a iesit in strada… a urlat si a scandat, a blamat si a acuzat! Au aparut si instigatorii obisnuiti ai protestelor, si galeriile echipelor de fotbal, oameni tineri si batrani, copii frati surori si parinti! Am cerut sub semnul razbunarii si al frustrarii Dreptate si decapitarea clasei politice. S-a si intamplat! A picat un guvern si ne-am imbulzit sa trimitem reprezentanti ai strazii care sa negocieze ce vrea poporul. Cerintele Plevei… cum spunea cineva drag mie. Am realizat cat de neinsemnati suntem in clipa in care 99 la suta din cei ce au iesit in strada au aratat ca nu stim efectiv cine ar putea sa ne reprezinte! Si daca stim… nu mai avem incredere in niciun fel de personaj indiferent din cercurile de provenienta ori de factura domeniului de activitate din care se trage.
Iar daca am avea incredere asta ar insemna ca lucrurile se vor schimba? Nu stim! Insa speram! Iar de aici si termenul de schimbare! Poate voi fi criticat… poate voi fi blamat insa indiferent de ce se intampla in clipa de fata in tara asta… lucrurile se vor schimba doar daca schimbarea are loc la nivel de individ! Fiecare om din tarisoara asta a noastra trebuie sa se schimbe! Sa sape adanc in mentalitatea adanc scrijelita de 50 de ani de neajunsuri si sa stearga cu buretele orice umbra de gand negru!
E greu sa schimbi un popor indiferent de modul in care vrei sa o faci! Dar daca te schimbi pe tine insuti si ii inveti si pe cei de langa tine sa faca asta poate ca exista sanse pentru generatiile urmatoare sa traiasca intr-o tara civilizata si cinstita! Ce putem face? de fapt ce ar trebui sa faca fiecare dintre noi? Pot incepe cu cele mai marunte lucruri si pot continua cu ideile de baza ce sunt temelia societatii prospere!

01. Sa nu mai dam spaga! Nici medicilor, nici politistilor, nici judecatorilor si nici macar in localuri! Si sa semnalam orice tentativa de acest fel organelor competente.
02. Sa nu mai incalcam drepturile celor din jurul nostru in goana catre profit! Sa inseli oamenii din jurul tau sau sa-i discriminezi nu te face superior ci incuiat la minte!
03. Sa intelegem ca lucrurile facute “las’ ca merge si asa” nu aduc niciun beneficiu! Totul costa mult mai mult daca trebuie reparat de 20 de ori pe an!
04. Sa invatam odata ca lucrurile ieftine sunt cele mai proaste! Mai multa calitate si nu cantitate!
05. Sa ne pretuim parintii, bunicii si sa ne educam cu adevarat copiii! Familia este cel mai de pret lucru din viata unui om!
06. Sa intelegem ca intr-un sistem in care platim taxe la timp cotizatia noastra contribuie la bunastarea societatii!
07. Sa respectam LEGEA si nu sa “o ocolim”! Majoritatea romanului cauta chichitze prin care sa evite legea sau sa opereze la limita ei!
08. Sa reciclam si sa ingrijim mediul inconjurator! Daca nu pentru noi… macar pentru cei ce vor veni!
09. Sa ne dedicam o mica parte din timp sa ne ajutam semenii! Voluntariatul aduce zambete celor ajutati si implinire sufleteasca voluntarilor.
10. Sa pretuim orice produs Made in Romania! E foarte probabil sa crestem astfel nivelul productiei interne!
11. Sa evitam grandomania si teribilismul! Daca ai un BMW in fata blocului dar stai in chirie nu te face nici valoros si nici prea istet! Daca ai la mana un ceas de 3000 de euro insa deschizi gura incepand propozitia cu “decat 2 bilete” … ai cacat steagu’!
12. Sa respectam normalitatile cotidiene. Civilizatia in trafic, civilizatia din marketuri, principiul de dreapta a pietonului, sa invatam sa salutam indiferent de pozitie ori clasa sociala si multe alte lucruri care ar trebui sa le facem zi de zi… pentru ca ASA ESTE NORMAL!

Dupa ce vom gandi si vom face, in timp, macar 50% din toate astea de mai sus… vom putea emite pretentii fata de clasa politica, de ce se intampla in sistemul de sanatate, asigurari, in justitie, in economie si tot restul domeniilor importante la nivel macro in Romania.
Inainte de a schimba tot din jurul nostru trebuie sa invatam sa ne schimbam mentalitatea si pe noi insine.
Astfel incepe cu adevarat ceea ce eu numesc SCHIMBARE!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *