Puterea destinului! Credem sau nu in destin?

Totul e scris!

Trei cuvinte care dau dureri de cap oricarui om ce are un dram de inteligenta!
Capacitatea de a analiza fiecare decizie a vietii noastre si de a o trece prin filtrul acesta acceptat de cam toate culturile lumii, ne spune ca de fapt indiferent ce alegeri faci… finalul va fi acelasi. Pentru ca el este deja pregatit undeva pentru tine. Si indiferent cata ratiune si inteligenta ai avea, oricat ai ocoli sau ai coti la rascrucile existentei tale vei ajunge mereu acolo unde iti “este scris”!

Daca e asa… sau nu… evident nu putem afla.
Poate doar daca credem cu tarie in ceea ce ilustreaza filmele SF. Si anume ca la un moment dat se va inventa masina timpului… si ne vom putea intoarce sa schimbam oaresce momente ce ne-au afectat concret viitorul. Insa si atunci … ce vom rezolva oare? sau mai buna intrebare ar fi … suntem siguri ca nu am altera viitorul intr-o directie mai naspa decat cea trasata initial? Poate ca puterea destinului este atat de mare incat indiferent cat ne-am screme… totul va fi la fel!

Copil fiind imi inchipuiam explicatia destinului sub forma unei carti imense cu acolade. Diferite puncte fixe din vietile noastre legate printr-o sumedenie de acolade ce reprezentau optiunile pe care le ai. Partea interesanta era ca indiferent ce alegeri facem… ajungem in aceleasi puncte fixe. Pentru mine asta insemna pe atunci destinul… Iar invatamintele acumulate pana atunci imi spuneau mereu ca nu conteaza destinatia… ea fiind deja aleasa de Dumnezeu sau de un demiurg oarecare… ci cum alegi calea si ce lasi in jurul tau incercand sa atingi acel punct. Iar asta trebuia sa defineasca felul meu de a fi. Daca stau bine sa ma gandesc asa s-a si intamplat. Sunt ceea ce sunt datorita modului in care am ales sa-mi traiesc viata si principiilor de la care rareori ma abat! Daca am regrete? Daca regret faptele mele? Normal ca exista regrete! Insa nu pot renunta la omul care sunt astazi… deci nu pot renunta nici la ceea ce am facut! Pentru ca astfel am ajuns aici!

Astazi am auzit o chestie interesanta intr-o conversatie ce m-a pus pe ganduri. Poate ca nu putem schimba viitorul prin deciziile noastre. Poate ca da… Insa din toata filozofia asta a timpului si a destinului se nasc regretele! Un defect uman generat de inteligenta noastra. De capacitatea de a ne imagina “cum ar fi fost daca”. Fascinant e ca nu vom regreta niciodata atat de mult… lucrurile pe care le-am facut, ci acele lucruri pe care nu le-am facut!
Practic acceptam greselile noastre si traim cu noi insine respectandu-ne deciziile… insa cele mai mari regrete sunt pentru non-actiuni. Ceva ce am ezitat sa facem! Ceva ce ne ramane intiparit adanc in creier si iese la iveala cand ti-e lumea mai draga! De ce n-am facut asa? De ce nu am plecat atunci? De ce, de ce, de ce… fiecare are de-ce-uri cat cuprinde!

Iar de-ce-urile astea, indifernet daca sunt pentru ce am facut sau pentru ce nu am facut… nu reusesc decat sa ne incetoseze prezentul!
Ne rapesc bucuria si lumina a ceea ce traim azi! De-ce-urile astea sunt ca o pensula cu vopsea cenusie ce hasureaza necontenit un tablou, frumos de altfel, ce poarta semnatura noastra jos in dreapta… chiar deasupra titlului:

~Eu~
~Azi e prima zi din restul vietii mele!~

Si ca sa am si o concluzie… Nu conteaza daca exista sau nu destinul! Nu conteaza daca totul e scris si daca destinatia noastra este de mult desenata! Fa calea spre punctele dintre acolade sa aiba culoare si lumina! Traieste fiecare zi ca si cand ar fi ultima si poate ca pozitivitatea asta va face mana demiurgului sa tremure 😉 Feel me?

Sa fiti iubiti
Cristian Greger

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *