De ce sunt sau nu sunt Mandru ca sunt Roman

Mi se intampla sa spun deseori ca urasc tara asta! Insa realitatea imi dezveleste deseori retina! Alexandra mi-a dat o lectie incredibila cand mi-a recomandat sa privesc si toate lucrurile frumoase din “a fi roman”. Poate ar fi indicat sa scriu despre ele in ambele viziuni. Poate astfel generatiile viitoare sau fiecare om in parte va dori sa schimbe ceva!

Sunt mandru de frumusetea Romaniei dar nu sunt mandru de cum reusim sa speculam asta. Avem munti fabulosi, avem mare, avem peisaje, avem arhitectura si avem locuri mirifice sau incarcate de spiritualitate. Insa nu vrem… sau nu stim… sa le aratam lumii intregi in lumina pe care ar merita-o.

Sunt mandru de harnicia romanilor dar nu sunt mandru de cat de multi hoti produce societatea noastra bolnava. Orice roman invata o meserie… o face cum nu o face nimeni… insa asta e valabil si la sustragerea bunurilor altora! Iar imaginea noastra ca popor este sub umbra acelor oameni ce ne fac de rusine.

Sunt mandru de darnicia romanilor dar nu sunt mandru de motivele ascunse deseori in spatele ei. Daca pe vremuri primeai in orice casa romaneasca apa si o masa din bunavointa si darnicie… acum orice act de bunavointa ramane sub mari semne de intrebare. Pentru ca nevoia ne impinge spre interes.

Sunt mandru de istetimea acestui popor dar nu sunt mandru ca mintile luminate profeseaza in afara Romaniei. De cateva decenii producem in toate domeniile tineri geniali ce contribuie la evolutia globala… insa din pacate toti aleg sa profeseze sau sa cerceteze in afara granitelor unde sunt platiti atat cat merita.

Sunt mandru de solidaritatea romanilor insa nu sunt mandru de rezultatul obtinut. Am dovedit ca ne putem uni la greu insa nimeni nu intelege cu adevarat la ce foloseste asta si ca suntem doar o masa de oameni usor manipulabila. Cu televizorul sau fara!

Sunt mandru de rezultatele sportive si de faptul ca toti sportivii isi sacrifica vietile de-a dreptul si dau suta la suta pentru a ne face mandri! Insa nu sunt deloc mandru de ce le ofera statul celor ce ne reprezinta. Nu sutinem cu adevarat performanta si mai mult de atat ne folosim de imaginea lor in scopuri politice!

Sunt mandru de cultura romaneasca insa nu sunt deloc mandru de uitarea valorilor culturale. Romanii au alte probleme mult mai presante decat sa aiba timp sa se bucure de carti, arta si frumos.

Sunt mandru de istoria romaniei insa as prefera sa ne respectam stramosii prin promovarea adevarului acelor vremuri si nu promovarea unor interpretari!

Sunt mandru ca pot face ceea ce iubesc in tara asta insa nu sunt deloc mandru de faptul ca asta nu este apreciat si platit la adevarata valoare.

Sunt mandru de umorul romanesc insa nu pot fi mandru ca suntem nevoiti sa-l facem negru din cauza conditiei noastre sociale!

Sunt mandru de mainile batranilor nostri care au luptat si au muncit pentru generatiile noastre insa nu sunt deloc mandru de cat de putin sunt pretuiti astazi. Pensiile mizere si batranii care cersesc mila trecatorilor sunt enorme cicatrice pe sufletul acestui neam!

Sunt mandru ca sunt roman! Sunt mandru ca traiesc in Romania dar in acelasi timp sunt constient ca altundeva mi-ar fi mai bine! Daca nu mie atunci macar copiilor mei!

Asadar Romanie draga! Te iubesc cu bune si cu rele… insa ai nevoie sa te vindeci de tot ce e putred si perfid!

Si ca sa inchei cum se cuvine… Sunt mandru de ceea ce are mai important poporul asta! Speranta! Asta nu ne-o ia nimeni si nimic! Nu ne ramane decat sa speram ca Romania va fi pamant liber drag si sfant si pentru generatiile urmatoare!
La multi ani, Romania!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *