Spotlight si Despre secretele murdare ale religiei

Am vizionat zilele trecute “Spotlight” – castigatorul categoriei “cel mai bun film” al editiei din 2016 a premiilor Oscar. Desi nu toata lumea gusta genul asta de productii, probabil din cauza ca ataca in mod direct biserica, Spotlight este un film genial ce scoate la iveala o problema stiuta dar ascunsa a catolicismului. Bazata pe fapte reale, productia cinematografica spune povestea unei echipe de investigatii a cotidianului american The Globe, ce ancheteaza, descopera si aduce in atentia publicului abuzul sistematic al preotilor catolici asupra copiilor. Mai grav decat atat… acestia sunt protejati de mai-marii bisericii si rotiti in mod organizat prin diferite parohii din diverse localitati pentru a acoperi mizerabil ororile comise.

Fenomenul acesta oripilant se desfasoara de mii de ani iar societatea l-a ignorat cu desavarsire pretuind mai mult notorietatea falsa a bisericii decat proprii copii si indivizi. Influenta bisericii in toate mediile posibile este evidenta si exact aici se pune punctul pe i. Filmul este fara doar si poate o capodopera. Insa deschide Cutia Pandorei! Vroiam de mult sa scriu despre ce au generat bisericile iar vizionarea filmului mi-a deschis iar apetitul pentru marsaviile ce se nasc sub semne “divine”!

Toate bisericile lumii au uscaturi si toate religiile au si parti hidoase.
Pentru ca “reprezentantii” lor sunt tot oameni. O specie bolnava si capabila de cele mai negre atrocitati.
Sa ne intelegem! Cred in Dumnezeu! Intr-o forma poate diferita de ceea ce scrie in carti insa cred! Dar exista o mare diferenta intre credinta si religie!
Prima este nevoia oamenilor de a crede in forte atotputernice si oarecum este justificata de faptul ca nu putem intelege orice!
Iar a doua este modalitatea folosita de culturile raspandite pe glob pentru manipularea oamenilor.

Daca omul nu intelegea de unde a aparut viata a cautat un creator! Daca omul nu a inteles la inceput de unde vine fulgerul… i-a atribuit o forta atotputernica. Divinitatea responsabila cu tot ce noi nu aveam inca resursele sa pricepem. Si iata ca unii s-au folosit inca de la inceputuri de chestia asta! Asa a aparut cea mai puternica forta de manipulare de pe glob. La mijloc a fost este si va fi mereu controlul asupra unei specii inteligente asa cum scriam acum cateva saptamani.

Nu e nevoie decat sa privim in ansamblu evenimentele importante ale ultimelor milenii. De-a lungul istoriei la baza celor mai mari conflicte au stat religia, discriminarea rasiala, ura pentru cei de alta apartenenta si disputele pentru controlul maselor (Cruciadele, Inchizitia, Masacrarea evreilor din cele doua Razboaie Mondiale, razboaiele din Orientul Mijlociu, terorismul actual s.a.m.d.). In numele religiei au fost infaptuite o sumedenie de fapte ce, in mod normal, acum, ar fi pedepsite de legile oricarui stat.

Sclavia.
Primele forme de sclavie au aparut tot prin manipularea populatiei de catre conducatori autoproclamati zei – vezi Egiptul antic. Apoi in societati in care preotii aveau o deosebita importanta – Mesopotamia, Imperiul Roman ori Grecia. Mai tarziu exploatarea negrilor de catre coloniile “misionare” care initial aveau ca scop propagarea religiei dar au devenit principalii furnizori de forta de munca pentru teritoriile noi colonizate. Deseori sclavii erau exploatati pana la moarte!

Crimele inchizitiei.
Inchizitia a aparut inca din anul 382 cand secta manihesita era condamnata la moarte de catre imparatul roman Teodosiu sustinator veritabil al crestinismului! El a si creat de altfel primele legi care sa-l consolideze. A urmat apoi consolidarea puterii papilor. Nu mai existau conducatori fara acordul sau sustinerea lor. Au dobandit o putere atat de mare incat puteau controla cine cand si cum sa ajunga la conducere in nenumarate teritorii. Ucideau efectiv pe oricine se impotrivea crezurilor crestine. Mai rau… se foloseau de erezie pentru a inlatura tot felul de personaje din diferite puncte cheie. Numarul estimat al victimelor din perioada inchizitiei e de ordinul sutelor de mii. In proportie covarsitoare oameni nevinovati ce erau condamnati pentru fapte banale. Daca citeai o carte interzisa sau mancai carne de porc, puteai fi ars pe rug! Totul in numele si spre cinstea unei religii care avea la temelie blindetea si toleranta.

Cruciadele.
La inceputul mileniului 2, crestinii au pus mana pe arme, pentru a elibera Ierusalimului (orasul sfant) de sub dominatia musulmana, generand astfel un conflict ce avea sa dureze 200 de ani. Istoricii moderni apreciaza ca, in total, cruciadele au lasat in urma circa 9 milioane de morti, dintre care cel putin jumatate au fost crestini, majoritatea civili nevinovati, prinsi in carnagiul dintre cele doua tabere.
Ce e interesant in istoria acestui conflict este ca in anul 638 cand Ierusalimul a fost cucerit de musulmanii-arabi, crestinilor li s-a permis sa viziteze, in continuare, locurile sfinte din Palestina. Insa odata cu aparitia turcilor selgiucizi (intoleranti) lucrurile au luat o alta intorsatura.
Mai tarziu dupa cateva secole de conflicte mai mici Papa Urban II a proclamat prima cruciada – 1095-1099. Asediul Ierusalimului, in iulie 1099, a fost una dintre cele mai crunte lupte ale Evului Mediu. Pe 15 iulie cruciatii au patruns in cetate. In cursul urmatoarelor doua zile aproape toti locuitorii musulmani si evrei ai orasului au fost ucisi – peste o suta de mii de oameni.
Un cronicar francez nota ca:

…sângele curgea în pârâiaşe pe străzile oraşului, ajungând până la gleznele cavalerilor. Oraşul era plin de cadavre şi conducătorii cruciaţilor au poruncit ca acestea să fie aruncate în afara zidurilor, de teama unor molime. Fiindcă se răspândise zvonul că mulţi dintre locuitorii oraşului înghiţiseră monedele de aur pe care le aveau, sperând că astfel să le salveze de jafurile ocupanţilor, cruciaţii au început să despice burţile tuturor celor ce le cădeau în mână, scormonind după aur!

Razboaiele mondiale.
Desi au avut la baza cu totul si cu totul alte motive… au culminat efectiv cu exterminarea evreilor in lagare de concentrare. Stiu ca multi spun ca se vroia de fapt doar confiscarea averilor colosale insa modul in care s-a ajuns acolo este tot din geneza religioasa si continua practic acelasi conflict stupid si etern al umanitatii dintre vest si est pe teme sfinte!

Terorismul.
Nu are la baza neaparat religia insa cele mai fanatice grupari teroriste din istorie se folosesc de interpretarea extrema a unor scrieri religioase. Chiar daca teroristii sunt de fapt o unealta in generarea de conflicte ce duc la acapararea de resurse si putere… si clienti fideli ai industriei armamentului, motorul acestui fenomen este tot apartenenta omului de divin si “carti sfinte”.

Pe langa toate aceste razboaie si atrocitati comise in istorie sub cruce/sub semiluna sau in numele, de catre sau cu ajutorul religiilor mai avem aspectul financiar si abuzurile preotilor din ziua de astazi. Desi nivelul de civilizatie a crescut considerabil biserica tot este o putere imensa in orice stat democrat!

Revenind la Spotlight si la subiectul abuzurilor exista dovezi clare scoase la iveala in ultimii ani ca in diverse forme de abuz sexual in care a fost implicata biserica catolica, a fost platita catre victime, suma de peste 3 miliarde de dolari doar in America. Va dati seama la ce nivel se intampla totul. Dar au si de unde sa plateasca. La nivel global catolicii detin nenumarate proprietati, universitati, spitale si tot felul de trusturi financiare! Doar in Statele Unite detin peste jumatate din scoli. Biserica are cea mai mare influenta in orice institutie globala si o putere fantastica. Sa nu mai vorbesc despre conexiunile directe cu tot felul de grupuri de elita din teoriile conspiratiei gen iluminati masoni etc.

Si cu toate petele astea negre stiute de sute de ani… cata vreme biserica are o astfel de putere nu vor iesi la iveala cele mai ascunse secrete. Si sunt convins ca sunt multe! As incepe cu biblioteca Vaticanului…

Peste toate astea vreau sa trag un ambalaj clar si concis printr-un citat semnat de unul din cei mai mari artisti din istorie:

Într-o lume plină de ură, trebuie totuşi să îndrăznim să sperăm. Într-o lume plină de furie, trebuie totuşi să îndrăznim să alinăm. Într-o lume plină de disperare, trebuie totuşi să îndrăznim să visăm. Într-o lume plină de neîncredere, trebuie totuşi să îndrăznim să credem.
Michael Jackson

Sa fiti iubiti
Cristian Greger

Surse pentru oarecare informatii: Lovendal Wikipedia si Cruciade .

Leave a Reply