Adoptarea tacticii corecte: Cum reusesc tehnicile mentale sa creeze campioni?

Indiferent de domeniul in care activeaza o persoana, folosirea tehnicilor mentale corecte ii poate creea un culoar favorabil pentru obtinerea rezultatelor pe care si le-a propus. Implicarea mentalului in consolidarea unei anumite pozitii, in ceea ce priveste domeniul afacerilor sau cea sportului, constituie premiza dezvoltarii, pe viitor, a unui campion in acel domeniu. Tehnicile mentale sunt folosite cu succes si in domeniul jocurilor mintii, dar si in cadrul jocurilor de orice fel, asa cum sunt cele care se desfasoara in mediul online (e-games). Un psihic puternic ofera terenul fertil si favorabil “insamantarii” cu idei motivationale, care ii sunt desoebit de folositoare unui individ. Maximizarea performantei in orice sfera depinde foarte mult de aspectul mental al unei persoane, de modul in care aceasta si-a exersat aceste aptitudini pentru a obtine ceea ce si-a propus. O expresie latina reuseste sa redea cel mai bine esenta unui mental puternic: “spiritul domina materia”, asa cum o minte bine pregatita si intarita prin exercitii mentale, poate coordona foarte bine corpul in vederea atingerii scopului propus.

Unul dintre domeniile in care exercitiile mentale si un psihic puternic a creat foarte multi campioni este sportul. Multi dintre marii sportivi ai lumii au inteles ca dincolo de pregatirea fizica, pregatirea mentala este la fel de importanta, daca nu cumva, in anumite moment-cheie este chiar factorul decisiv, care face diferenta dintr un campion si un invins. Pentru un sportiv de performanta pregatirea fizica si mentala este foarte importanta, de aceea, in cadrul sedintelor de pregatire, acestea sunt structurate dupa cum urmeaza: pregatirea din punct de vedere fizic – 30%, pregatirea tehnica – 30%, pregatirea tactica – 25%, pregatirea mentala – 15%. Desigur, atunci cand parametrii tehnico-tactici si cei fizici sunt la nivelul optim, se poate creste procentajul alocat pregatirii mentale, astfel incat valorile obtinute sa fie egale, dat fiind faptul ca sunt la fel de importante pentru sportiv.

„Campionii nu se fac pe teren. Campionii sunt facuti din ceva ce ei au profund in interiorul lor – o dorinta, un vis, o viziuneMuhammad Ali, campion mondial de box la categoria grea

„Cred ca am fost puternic mental tot timpul, crezand in sansele mele de a invinge si fiind foarte concentrat, mai ales cand era greu”– Rafael Nadal, tenismen de performanta

„Cred ca este mai important mentalul decat fizicul, deoarece, daca esti bine mental iti poti ajuta corpul pentru a merge pana la capat” Dinara Safina, jucatoare profesionista de tenis

Dezvoltarea tehnicilor mentale se concentreaza pe partea motivationala, concentrarea si managementul de gestiune al trairilor emotionale, focusarea pe consolidarea increderii in fortele proprii, stabilirirea si modalitatea de atingere a obiectivelor propuse, integrarea rutinei la nivel concentrativ, prin care se urmareste atingerea nivelului de mobilizare si relaxare si gestionarea cat mai eficienta a acestuia, dezvoltarea unei gandiri constructive, precum si deprinderea tehnicilor cognitive.

cursa

In ceea ce priveste competitiile de e-games, mediul online abunda de tot felul de jocuri care reusesc sa captiveze atentia jucatorilor. Concurenta este intotdeauna acerba, mai ales ca ai de concurat impotriva a milioane de jucatori din intreaga lume. Pentru a fi un campion in astfel de jocuri, ai nevoie, cu siguranta, de un puternic nivel mental si de pregatirea acestuia la cei mai inalti parametri. De exemplu, jocul online Metin 2 este o competitie in care se intalnesc milioane de jucatori de pe intreg Mapamondul, iar unul dintre razboinicii pe care ti-I poti creea este denumit Razboinicul Mental sau Tanker.

Faptul ca este o minte puternica intr-un corp puternic il face unul dintre cele mai iubite personaje, ceea ce ii confera posesorului sau abilitatea de a deveni campion intr-un timp mult mai scurt. Asemenea acestui personaj, campionul dintr-un joc trebuie sa fie preagtit pentru orice situatie, trebuie sa stie sa pareze orice lovitura sis a aiba pregatite sute de strategii pe care sa le adapteze in functie de situatiile cu care se confrunta. Atunci cand esti campion, nu exista puncte slabe, mai ales la nivel mental; esti preagtit pentru orice, oricand.

Un alt segment al domeniului jocurilor in care pregatirea mentala joaca un rol deosebit de important este cel al jocurilor mintii din cazinouri. Unul dintre cei mai cunoscuti jucatori profesionosti de poker, Daniel “Kid Poker” Negreanu, si-a castigat faima de campion, dovedind tuturor ca o pregatire mentala puternica este extrem de utila si trebuie sa stii cum sa gestionezi riscul, mai ales atunci cand nu ai “maini bune” la joc. Este cunoscut drept unul dintre cei mai abili “cititori” ai mimicii si gesturilor adversarilor, fapt care l-a ajutat de foarte multe ori sa castige, in situatii in care nu parea a avea sorti de izbanda. Daniel Negreanu este de parere ca mentalul sau puternic porneste din cunoasterea regulilor jocului, ceea ce i-a oferit posibilitatea de a fi relaxat mental chiar si in situatiile-limita. Faptul ca si-a creat o rezistenta mentala puternica in fata eventualilor factori perturbatori (grimasele adversarilor, diversele lor povestiri cu care urmareau sa-l induca in eroare asupra cartilor pe care le aveau, modului in care se imbracau, etc.) l-a ajutat de foarte multe ori sa invinga. Pregatirea creierului pentru diverse cazuri, stabilirea unor potentiale strategii in functie de situatia de joc, identificarea anumitor tipare in gestica adversarilor, pastrarea concentrarii, acestea sunt cateva dintre modurile in care se creeaza un campion in domeniul jocurilor.

Nu de putine ori despre lumea afacerilor s-a spus ca este o lume in care supravietuiesc doar cei puternic mental. In afaceri, cea mai puternica arma pe care o are la dispozitie orice afacerist este creierul sau, iar reusita actiunilor sale depinde foarte mult de modul in care strategia sa este mai avantajoasa in comparatie cu cea a adversarului. Este ca intr-un joc in care ambii concurenti au sanse egale, iar diferentierea in favoarea campionului o va face cel mai bine pregatit creier. Respectarea regulilor de afaceri impune identificarea acelor strategii care sa ofere solutia castigatoare, iar de multe ori, “razboiul nervilor” este cel care ofera castigatorul. Tocmai de aceea, un psihic puternic este mai mult decat necesar, acesta oferindu-I celui in cauza echilbru mental si puterea de a-si sustine tactic ape termen lung, dobandind succesul dorit. Eliminarea situatiilor stresante, capacitatea de a analiza in detaliu anumite cazuri care pot pune in pericol buna desfasurare a afacerii, stabilirea unei tactici eficiente si determinante in identificarea celor mai bune solutii pentru rezolvarea potentialelor probleme, viteza de reactie si pastrarea calmului si a echilibrului mental indifferent de ceea ce se intampla, acestea sunt doar cateva dintre elementele care definesc un campion in domeniul afacerilor.  Din cate se poate observa, pentru a deveni un campion, indiferent de domeniul in care aceste activeaza, pregatirea mentala reprezinta unul dintre cele mai importante elemente.

Leave a Reply